Egyéb ipari eszközök felújítása

A vegyipari centrifugák, szűrők, kondenzátorok, csővezetékek és egyéb eszközök felületkezelése, felújítása általában kézi-gépi előkészítéssel történik, a munkafolyamatot pedig sokszor az üzemidő is befolyásolja.

A vegyipari centrifugák, szűrők, kondenzátorok, csővezetékek és hasonló ipari eszközök alapvetően két csoportba oszthatók: elmozdíthatók és nem elmozdíthatók. Ha elmozdítható a berendezés, akkor olyan előkészítést igyekszünk javasolni, amivel a leghosszabb lesz az élettartam, legjobb az eredmény – tehát szemcseszórást. Ilyenkor az eszközt kiemelik a helyéről, szétszerelik, majd a műhelyben szemcseszórással elérik a megfelelő fogadófelületet, végül felkerül a bevonat.

Egy centrifuga, szűrő vagy kondenzátor esetén általában így lehet eljárni, azonban a csövek, csővezetékek, karimák, ívek, T-elosztók és nagy keverőberendezések (például 8-10 ezer literes tartályok) esetében a helyszínen kell megoldani a felületkezelést, felújítást.

Ilyen eszközöknél a legritkább esetben alkalmazható a szemcseszórás, tehát kézi-gépi előkészítést kell alkalmazni – kivételt a csőhidak jelentenek ez alól. Hogy ez pontosan milyen módszert jelent, azt a felület dönti el – nagyon rozsdás felületnél akár tűköteges rozsdaverőt vagy raskettát lehet alkalmazni, de szóba jöhet a csiszolás is.

A bevonatrendszert természetesen a felület-előkészítéshez érdemes igazítani: a kézi-gépi módszerekkel előkészített felületre nem célszerű a legdrágább bevonatrendszert felvinni, jobb megoldás az úgynevezett felülettoleráns anyagok alkalmazása. Ezek hasonló jellegűek, mint az általános bevonatrendszerek, csak – ahogy a nevükben is benne van – kevésbé érzékenyek a felület-előkészítésre. Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy megkívánják a legnagyobb tisztaságot és érdességet, viszont a várható élettartam rövidebb. Az ilyen anyagokat általában vastagabb rétegben visszük fel.  

Az el nem távolítható eszközök esetén nagyon fontos a környezet védelme, ami lehet egy mérleg, egy drága berendezés stb., melyeket a munka során óvni kell a szennyeződésektől maszkolással, kitakarással vagy más módszerrel. A felújításhoz úgy lehet csak hozzákezdeni, ha a csővezetékben, készülékben lévő fluidumot eltávolították. Ezenkívül a megfelelő tűzvédelmi engedélyeket – adott gyáregység üzemeltetőjétől és a tűzoltóktól – be kell szerezni. Gyakori megrendelői igény az is, hogy a nagy készülékek betöltő nyílásainak, búvónyílásainak környékét is lássuk el védelemmel.

Az üzemidő miatt szintén fontos szempont a bevonat kötési idejének figyelembevétele, amely elsősorban a hőmérséklettől függ és általában 1-2 napot kell várni a használatba vétel előtt.

El nem távolítható eszközök esetén kézi-gépi módszerekkel zajlik a felület-előkészítés, ami a felkerülő bevonati anyagot is behatárolja.

«